Szelíd turizmus

A páratlan tájharmóniával, hagyományokkal, természeti,- és kultúrtörténeti értékekkel megáldott őrségi, vendvidéki, Rába-menti területek élményteli megismeréséhez segítséget kínál Igazgatóságunk.


Azoknak is, akik az önálló felfedezés hívei és azoknak is, akik szakembereinek segítségével szeretnék bebarangolni a tájegység természeti értékeit, néprajzi – és kultúrtörténeti emlékeit. Megcsodálva üde rétjeit, bájos vadvirágait, ismerkedve a falusi porták, a helyi ízek és népszokások, a népi mesterségek sajátos világával, a haranglábak, és az Árpád-kori templomok hangulatával.

Gyalog…
Gyalogos szakvezetéseink alkalmával az érdeklődőket felfedező útra invitáljuk. A résztvevők félretéve az enciklopédiák katedraszagú információit, élményszerűen nyerhetnek betekintést az Őrség sajátos világába. Közelebbről ismerkedve az örökül hagyott természet és a tájba simuló épített örökség egyedülálló értékeivel, a régi mesterségek, a szerek, a porták hangulatával. Nagy- és kiscsoportos szakvezetést egyaránt biztosítunk a gyalogtúrázás, a kerékpározás a fogatolás vagy az autós, buszos túrák résztvevőinek.

Kerékpáron…
A kerékpározás szerelmeseit a nemzeti parki területen kerékpárkölcsönzők, kerékpártúra javaslatok, kerékpártárolók és pihenőhelyek várják.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett természetismereti programokon 2003-tól 2013-ig 8679 tanulót kalauzoltak szakembereink.

2003 és 2013 között 39 396 érdeklődő vett részt az Őrségi Nemzeti Park szakvezetett felfedezésében.

Az Igazgatóság által 2007-től üzemeltetett, Szalafő - Pityerszeren működő Őrségi Népi Műemlékegyüttes 2013 végéig 167 294 főt fogadott.

Tanösvények
Az Őrségi Nemzeti Park területére érkezőket 18 szabadon látogatható tanösvény várja.


Rendezvények
Az igazgatóság aktív szerepet vállal a területén lévő rendezvények szervezésében, illetve a mások által szervezett rendezvények kísérő programjainak biztosításában.


Turizmusfejlesztés a Hármashatáron
Az Őrségi Nemzeti Park egyedi sajátosságai, földrajzi elhelyezkedése egyaránt megkívánta a szomszédos védett területekkel való alkotó együttműködés kialakítását, annak fejlesztésalapú fenntartását. Így megvalósul a Goričko Tájvédelmi Parkkal és a Raab Natúrparkkal való közös gondolkodás a természetismereti szemléletformálás és a határon átnyúló közös turisztikai programok egységes kínálatba rendezése mentén.
A természeti élmény megtapasztalását célzó vezetett túrák, a térségi rendezvények kölcsönös kiajánlása, a közös, a Hármashatár értékeit bemutató rendezvények szervezése szintén e célokat szolgálják.

Turizmusfejlesztés-vidékfejlesztés
Igazgatóságunk a helyi települési önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, vállalkozókkal, a megyei, regionális és országos turisztikai szervezetekkel, fejlesztési ügynökségekkel együttműködve végzi elkötelezetten turizmusfejlesztési tevékenységét.
Projektjeinek tervezésénél egyeztet, partneralapú együttműködési kapcsolatok kialakítására törekszik. Partnereit a pályázatok lebonyolításában vezető partneri szerepkörben segíti.

Eddigi sikeresen megvalósított turizmusfejlesztési pályázatok:

Őrállók útja
9 partnerrel (ebből 3 szlovéniai falu), 51.892.491 Ft értékben, melyben a teljesség igénye nélkül létesült:
- Őriszentpéter: középkori téglaégető teljes rekonstrukciója, parkerdei pihenőhely felújítás.
- Szalafő: Őrségi Népi Műemlékegüttes pajtarekonstrukció, kerékpártároló megépítése; kútházak felújítása.
- Szalafő: jégverem kiállítási egység berendezése, önkormányzati turistaház berendezése.
- Tourinform Őrség iroda berendezése, (számítástechnikai és iroda berendezések), az elkészült info-pont épületek kihelyezése, a hozzájuk kapcsolódó pihenőhelyekhez szükséges padok elkészítése, kihelyezése.

Az Őrségtől a Vendvidékig
10 partnerrel (+ 1 támogató partner) 291 543 795 Ft értékben, melyben a teljesség igénye nélkül létesült:
- Az igazgatóság kezelésébe került Apátistvánfalván lévő régi határőrlaktanya ökoturisztikai információs centrummá alakítása.
- Természetismereti tanösvények, jelzett turistautak, pihenőhelyek és egységes turisztikai táblarendszer létrehozása az Őrség keleti részén és a Szlovén Rába-vidéken.
- Marketing és többnyelvű promóciós termékek létrehozása.

Kulturális értékek megőrzése az Őrállók földjén
3 partnerrel 118 135 600 Ft értékben, melyben a teljesség igénye nélkül létesült:
- Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes állagmegóvási, felújítási, karbantartási munkálatainak szakszerű elvégzése.
- Átélhető, élményszerű kiállítási egységek, létrehozása, a meglévő kiállítási anyagok konzerválása, új kiállítási anyagok rendezése.
- Pankaszon a harangláb felújítása és a borona-falú kovácsműhely rekonstrukciója.
- Nagyrákoson a kovácsműhely felújítása, berendezése, ólak építése.

PaNaNet - Pannonian Nature Network

6 partnerrel 452 540 Euro (össz.: 1 949 936 Euro) értékben, melyben a teljesség igénye nélkül létesült:
- Szőcei Természetturisztikai kutatóközpont kialakítása.
- A természeti élménnyel kapcsolatos burgenlandi és nyugat-magyarországi kínálat kölcsönös összehangolása, célcsoportorientált fejlesztése.

Sikerek
Örömmel nyújtottunk aktív szakmai segítséget 2006-ban a „Magyarország legjobban fejlődő célterülete” cím elnyeréséhez. Így az Őrség az európai ÉDEN díjazottak elit klubjába tartozva azóta is számos promóciós előnyhöz juthat és képviselheti magát.
Pár évvel később tapasztalatainkkal hozzájárultunk a Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén lévő Írottkő Naturpark által birtokolt ÉDEN díj elnyeréséhez is.
A Nyugat-dunántúli nyertes célterületek együttműködése azóta is számos programban segíti elő a tágabb térségben gondolkodó együttműködés alapú turismusfejlesztés ügyét.

Turisztikai Információ
Igazgatóságunk a Tourinform Őrség fenntartásával, illetve üzemeltetésével 2006 óta aktívan járul hozzá a térség turisztikai kínálatának népszerűsítéséhez, az érkező turisták naprakész információval való ellátásához.

 • Hírek:

  • Darumentés Szattán

   Darumentés Szattán

   Vonuló, legyengült daru landolt a nemzeti parkunk területén található Szatta községben.

  • Megjöttek a madarak!

   Megjöttek a madarak!

   Továbbra is nagy népszerűségnek örvend tavaszi madármegfigyelő rendezvényünk.

További hírek »

Keresés: