Szakértői tevékenység

Az élővilágra számos ágazatban, számos tevékenység van hatással. A mezőgazdálkodás, az ipar vagy a közlekedés például egyaránt érinti és befolyásoljaa védett növény-, állat- és gombafajokat. Ezért fontos feladatunk, hogy ezen tevékenység megvalósításánál a az élővilág védelmének szempontjai érvényesüljenek. Erre az ad lehetőséget, hogy az élővilágra, és kiemelten a védelem alatt álló területekre és élőlényekre hatással lévő tevékenységeket engedélyeztetni kell és az engedélyek kiadásában a nemzeti park igazgatóság szakértőként vesz részt.
Infrastruktúra-fejlesztés

Infrastruktúra-fejlesztés

Az elmúlt időszakban az utak és vasútvonalak, az elektromos és egyéb vezetékek fejlesztése felgyorsult. Ezek azonban nagyon gyakran természetes élőhelyeket is érintenek és veszélyt jelenthetnek a védett növény-, állat- és gombafajokra.

Településfejlesztés

Településfejlesztés

Igazgatóságunk természetvédelmi kezelőként részt vesz a megyei és helyi településrendezési tervek készítési/véleményezési folyamatában, melyben lehatárolásra kerülnek a különböző védettségi kategóriájú területek.

Ingatlanügyek

Ingatlanügyek

A védett és a Natura 2000 területeken található mezőgazdasági területek közül a gyepek, valamint az erdők a rajtuk található értékes élővilág megőrzése érdekében kiemelt figyelmet érdemelnek.

Vízgazdálkodás

Vízgazdálkodás

A vízfolyásokat és tavakat többféle módon is hasznosítják, amely hatással van azok élővilágára. A természetvédelmi szempontok érvényesüléséről a vízierőművek építése és üzemeltetése során, az árvizek elleni védekezés esetén vagy a horgászat folytatásakor a nemzeti park igazgatóság szakértői gondoskodnak.

Erdőgazdálkodás

Erdőgazdálkodás

Működési területünkön az erdőterület meghaladja a százezer hektárt, amelynek túlnyomó részét vágásos üzemmódban, elsősorban gazdasági szempontok alapján kezelnek.

Mezőgazdálkodás

Mezőgazdálkodás

A gyepeken és szántókon történő mezőgazdálkodás nagymértékben befolyásolja ezeknek az élőhelyeknek az állapotát, a rajtuk élő növények, állatok és gombák életfeltételeit.

 • Hírek:

  • Darumentés Szattán

   Darumentés Szattán

   Vonuló, legyengült daru landolt a nemzeti parkunk területén található Szatta községben.

  • Megjöttek a madarak!

   Megjöttek a madarak!

   Továbbra is nagy népszerűségnek örvend tavaszi madármegfigyelő rendezvényünk.

További hírek »

Keresés: