Kutatunk és tervezünk

A nemzeti parkban és a rajta kívül élő növények, gombák és állatok megőrzéséhez sok ismeretre van szükség. Először is tudnunk kell, hol fordulnak elő, melyek a legfontosabb élőhelyeik és, hogy csökken-e vagy nő a számuk. Szintén ismernünk kell, hogy az emberi tevékenység, hogyan hat rájuk, milyen beavatkozások veszélyeztetik őket, és milyenek szükségesek a fennmaradásukhoz. Ha rendelkezünk mindezekkel az információkkal, megtervezhetjük, mit kell tennünk azért, hogy bizonyos élőhelyek vagy fajok helyzete kedvező maradjon, vagy javuljon, ha jelenleg nem kedvező.
Kezelési és fenntartási tervek

Kezelési és fenntartási tervek

A védett területek, azaz a nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek, természetvédelmi területek és Natura 2000 területek létrehozásának célja, hogy természetes élőviláguk fennmaradását biztosítsuk, ezen keresztül pedig fenntartsuk azokat az előnyöket, amelyeket a társadalom számára nyújtanak (pl. tiszta ivóvíz vagy vonzó tájkép formájában).

Élőhelyfejlesztések tervezése

Élőhelyfejlesztések tervezése

A védett területeken belül és kívül is számos tényező veszélyezteti az élővilágot. Ilyen lehet például a rétek kaszálásának elmaradása és ennek következtében történő gyomosodása, vagy a globális felmelegedés miatt a lápok kiszáradása.

Védetté nyílvánítás

Védetté nyílvánítás

Amennyiben egy terület kiemelkedően gazdag élővilággal rendelkezik, nagy számban fordulnak elő rajta ritka és veszélyeztetett növények, gombák vagy állatok, védetté nyilvánítjuk a területet.

Gyepgazdálkodás, erdőgazdálkodás tervezése

Gyepgazdálkodás, erdőgazdálkodás tervezése

Az igazgatóság a vagyonkezelésében levő területeken a természetvédelmi szempontok szerint, ugyanakkor gazdaságilag is fenntartható, a technikai korlátok és a rendelkezésre álló erőforrások figyelembe vételével végzi természetvédelmi kezelői tevékenységét.

Monitorozás

Monitorozás

A rendszeres visszatéréssel, egységesített módszertan szerint végzett, úgynevezett monitorozó jellegű kutatásaink az alkalmazkodó természetvédelmi kezelés alapjai, megteremtve a korábbi döntéseink állandó felülvizsgálatának lehetőségét.

Alapkutatások

Alapkutatások

A feltáró jellegű vizsgálataink részben egy „értékleltár” összeállítását és állandó frissítését célozzák, másrészt adott területek állapotleírására, történetük bemutatására vagy egyes kiemelt jelentőségű fajok élőhelyigényeinek meghatározására irányulnak.

 • Hírek:

  • Darumentés Szattán

   Darumentés Szattán

   Vonuló, legyengült daru landolt a nemzeti parkunk területén található Szatta községben.

  • Megjöttek a madarak!

   Megjöttek a madarak!

   Továbbra is nagy népszerűségnek örvend tavaszi madármegfigyelő rendezvényünk.

További hírek »

Keresés: